koken met stoom / stoomkoken

Version Français
Snel bereiden

Kan ik in een stoomoven een volledig gerecht (snel) bereiden?
Dit is commerciële prietpraat die sterk genuanceerd moet worden. Wanneer men de “complete maaltijden” of de “volledige gerechten” bekijkt die sommige constructeurs van stoomovens in hun schaarse informatie opnemen, dan blijkt doorgaans dat slechts een tweetal ingrediënten ‘samen’ bereid / gestoomd worden.

 ‘Samen’ is dan ook weer teveel gezegd. Het ingrediënt met de langste kooktijd zal de tijd van bereiding van het gerecht bepalen.
Bvb. aardappelen geschild – 20min kooktijd / asperges 11min kooktijd.
Na 9min kooktijd voor de aardappelen worden de asperges toegevoegd.
Nà 20min zijn beiden “samen” klaar.
Het even onderbreken van de bereidingstijd zal bij gebruik van stoompotten en ander manueel stoomgerief minder invloed hebben op het resultaat dan wanneer men de cyclus van een stoomoven onderbreekt en terug opstart.

Om het wat valse argument van het “bereiden van complete maaltijden” toch maar kracht bij te zetten, stelt men soms de meest vreemde combinaties voor. En kijk ook eens naar de lange kooktijd …
Uit de boekjes van enkele gekende merken:

  • Macaronischotel met appels en rozijnen… tijd 75 tot 85min
    Wie haalt het bovendien in zijn hoofd om macaroni en pasta ‘tout court’ in een stoomoven te bereiden?
    + Gratineertijd?
  • Fricassé van kip met rijst… tijd 60 tot 80min Kan eenvoudiger, sneller en lekkerder op andere kookwijze.
 

Voor je begint