koken met stoom / stoomkoken

Version Français
Vacuüm in de huishoudelijke keuken = besparen van tijd en geld.

Wanneer tijdens kooklessen ‘koken met stoom’ de culinaire mogelijkheden van vacuüm kort aan bod komen, wordt wel eens gereageerd met ‘dat veroorzaakt nog meer werk en daar heb ik geen tijd voor’.

   Het tegendeel is waar.

Stel dat u tussen 17.30u en 19.00u vier tot zes (of meer) maaltijden op tafel moet toveren
en u beschikt in de koelkast over een voorraadje gerechten onder vacuüm, dan staan uw  vier of zes maaltijden binnen 20min op tafel.

Of komt er iemand onverwacht later thuis dan staat ook die maaltijd binnen de kortste tijd op tafel.
Een gerecht ‘van het huis’, - even lekker en voedzaam dan wanneer vers gekookt.

Hoe realiseert u dat?
Op een moment dat er tijd voor is of dat er even tijd voor gemaakt wordt, bereid u een grotere portie van enkele gerechten.

U verdeelt in porties per persoon, per twee personen of meer en vacuümeert.
Een voorraad voor verbruik op korte termijn (ongeveer 10 dagen) bewaart u in de koelkast, de rest gaat in de vriezer.

    worteltjs_vacum.jpg
Een portie worteltjes met tijm en groentesaus in het vacuümapparaat.


Eén of meer gevacuümeerde gerechten warmt u op met stoom à 95° - 15 tot 20min.
Het aantal gerechten speelt daarbij geen rol.

En gezien elk gerecht afzonderlijk verpakt is kunt u ook verschillende gerechten tegelijk opwarmen.
De opwarmtijd is nagenoeg gelijk omdat het om regenereren  (opwarmen) gaat (temperatuur - 100°) en niet om bereiden.

Praktijkvoorbeelden:
 
   • Het regenereren met stoom van 4 vacuümporties van 300gr karbonaden + 4 vacuümporties van 200gr puree duurt exact 18min.

   • Het regenereren met stoom van 7 vacuümporties van 3 planten witloof + 7 vacuümporties gekookte aardappelen duurt exact 16min.

   • Het regenereren met stoom van 3 porties met 5 sneden gebraad met champignonroomsaus + 4 vacuümporties van 250gr puree duurt exact 18min.

Niks aan dus.

Een steamer (stoomoven) of combi steamer heeft u al.
De investering beperkt zich dus tot het vacuümapparaat (1250.00€) en vacuüm kookzakken
die gemiddeld 0.20€ per stuk kosten.

Een kookles waarin u met de vacuümmachine leert werken is wel aangewezen.
Tegelijk degusteert u enkele vacuümbereidingen en leert u tips en trucks.

Wie heeft interesse in vacuüm kooklessen ?

Gewoon even een berichtje te sturen via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

 

 

Vacuümkoken