koken met stoom / stoomkoken

Version Français
NEFF Stoomovens B48FT68NO en C18FT48NO
NIEUW bij NEFF

Bij NEFF dat deel uitmaakt van de BSH Groep viel er tijdens de jongste Batibouw wel wat te beleven – en speciaal dan wat betreft vernieuwingen in het aanbod combi steamers.

    C18FT48    B48FT68

             C18FT48 - 45cm                           B48FT68 - 60cm

 NEFF heeft lange tijd vastgehouden aan het opwekken van stoom dmv. het zg.“druppelsysteem”zoals zustermerk Siemens dat nog steeds doet.

 Het 'druppelsysteem' bestaat er in dat water via een leiding naar de ovenruimte geleid wordtwat druppelsgewijs op een alu warmtegenerator terecht komt en verdampt.Dit systeem van stoom opwekken is vooral goedkoop in constructie en laat toe steamers of combi steamers laaggeprijsd aan te bieden.

 Maar gelukkig heeft NEFF (eindelijk) door dat een combi steamer alleen dan behoorlijk functioneert wanneer deze uitgerust is met een systeem dat een constante stoomtemperatuur garandeert.

 Met uitzondering van de compacte basic stoomoven C17DR02N0 beschikken de NEFF combi steamers nu over een boiler buiten de ovenruimte.

Een behoorlijke combi steamer dient ook over een kerntemperatuursonde te beschikken.
Het is onduidelijk of en welke combi van NEFF over een sonde beschikt.

Tenzij de vermelding “automatische kookpuntdetectie” in de opsomming ‘comfort en zekerheid’ bij de toestellen B48FT68NO en C18FT48NO een mogelijke sonde zou aanduiden.

 In de opsomming ‘comfort en zekerheid’ van genoemde apparaten vinden we ook de vreemde vermelding “sabbathfunctie” terug.Op een vraag om een verduidelijking aan NEFF (email) van wat ‘automatische kookpuntdetectie’ en ‘sabbathfunctie’ betekenen werd niet geantwoord. – Mogelijk weten ze het zelf niet.

 Wanneer men in de catalogus van NEFF naar de steamers en combi steamers gaat kijken is het ook niet meteen duidelijk of men met een steamer, een combi steamer of een warmelucht oven te maken heeft.

 Voorbeelden: soms wordt geen functiebenaming gebruikt, soms heet het apparaat een ’compacte stoom bakoven’, soms ‘combi stoomoven’ of ‘bakoven met stoom’.

Waarom geen eenduidige benaming? Te gemakkelijk?

However, - voornamelijk met de apparaten B48FT68NO à 60cm aan 1999.99€ (+ 1€ recupel) en C18FT48NO à 45cm aan 1999.99€ (+1€ recupel) zet NEFF twee laaggeprijsde combi steamers op de markt die alleen concurrerend zijn met Siemens en Brandt.

Gelijkaardige apparaten van andere merken zijn technologisch immers verder gevorderd zoalseen sonde die in alle functies kan gebruikt worden en voorzieningen voor het sous vide koken.

Spijtig dat alleen al door het ontbreken van een kerntemperatuursonde de Neff ovens niet het niveau van de betere combi steamer halen.

Jammer genoeg zijn de twee enige foto’s die ons ter beschikking werden gesteld deze van de apparaten B17CS22NO en C17MS36NOB niet terug te vinden in het overzicht van de steamer en combi steamers van NEFF.

Meer info op de website van NEFF - http://www.neff.be/nl/producten/ovens/stoomovens.html?rw=true