koken met stoom / stoomkoken

Version Français
Voorraadje basilicum invriezen.

Shock-, of snelvriezen maakt het mogelijk om ondermeer kruiden op korte tijd tot -18° in te vriezen met volledig behoud van hun aroma
en voedende bestanddelen.
Zo kunt u een mooi en doeltreffend voorraadje kruiden voor de winter aanleggen.

    Basilicum_blaadjes

   Ingrediënten.

Een enorme bos basilicum.
Grof zeezout (Balaine).

   Materiaal:
Keukenrobot.
Kleine plastiek potjes (met deksel).
Bewaar – vacuümzakken.
Vacuümapparaat.

   Bereiding.

Pluk de basilicumblaadjes.
Doe de blaadjes in een zuivere gootsteel of bak, voeg een paar el. keukenzout toe en laat zo een tiental minuten staan.
Eventueel aanwezige insecten worden zo uitgeschakeld.
Droog de blaadjes met een slazwierder en leg ze open op een handdoek.
Vul de kuip van de keukenrobot en voeg 1/4de theelepel grof zout toe.
Het zout zal helpen om de blaadjes tot een pasta te malen.
Herhaal dit tot alle blaadjes gecutterd zijn en dek de bekomen pasta af om oxidatie zoveel mogelijk tegen te gaan.

  Basilicum_gecutterd

Vul zoveel mogelijk potjes met de basilicumpasta en zet ze zonder deksel
in de FRESCO snelvriezer.
Binnen ongeveer een uur vriest FRESCO de verse basilicum naar -18°.
Nu gaan de potjes, bij voorkeur zonder deksel in een vacuüm bewaarzak, en worden volledig afgesloten van zuurstof.

  Basilicum_in_vacum

Wanneer u later een potje basilicum uit zijn vacuümzak neemt zult u merken
dat onder invloed van de zuurstof het felle groen naar donkergroen
zal verkleuren.
Deze oxidatie tast de smaak in geen opzicht aan.

Succes!

FRESCO is exclusief verkrijgbaar bij:
ADEK
Grondwetlaan 841 te 9040 St. Amandsberg (Gent)
Tel. +32 925 149 99

 

Kookwijzer