koken met stoom / stoomkoken

Version Français
Gevulde courgette - bereiden, invriezen, ontdooien, regenereren.

         FRESCO Toepassing.

     Courgette_frozen

De functies en mogelijkheden met FRESCO (snelkoelen, -vriezen ea.) kunt u elders op de website terugvinden onder het hoofdstuk ‘vacuüm’ (FRESCO aanklikken in de kolom links van de pagina).

Sinds FRESCO op deze website voorgesteld werd, wordt regelmatig gevraagd of er wat concrete toepassingen kunnen gepubliceerd worden.

Waar ik met navolgende toepassing graag op inga.

We maken gevulde courgettes, meer dan we er nodig hebben voor een maaltijd,
met de bedoeling enkele courgettes in te vriezen voor een latere gelegenheid.

     Ingrediënten.

Eén niet te dunne courgette voor twee personen.
Gehakt naar keuze. – Ik kies voor rund / varken of varken / lams.
1 Ei.
Nootmuskaat.
Zout en peper.
Smaakmakers naar keuze: pikant met look en chiliflakes, of zuiders met oregano, rozemarijn en gedroogde tomaatjes….
Getoast broodkruim.

     Bereiding.

Halveer de courgette zo precies mogelijk in de lengte.
Stukje steel en einde niet wegsnijden.
Schraap met een lepel de zaadjes weg.
Zet koel weg.

Maak het gehakt aan met kruiding naar keuze, waarbij versgeraspte nootmuskaat een noodzakelijk ingrediënt is.

Haal de gehalveerde courgettes uit de koelkast, kruid ze met peper en zout en vul ze met het gehakt.

Vet een ovenschaal in met arachide olie of boter en leg de courgettes naast elkaar in de schaal.
Steek in één van de gehaktvullingen een kerntemperatuursonde.
Kies ovenfunctie ‘warmelucht vochtig’ of warmelucht met 25% vocht – 165° en kerntemperatuur gehakt 80°.

Ongeveer 35min later zijn al uw gevulde courgettes perfect gebraden en klaar om te serveren, bvb. met rijst gekookt in kippenfond, waar gesnipperde bieslook of pijpajuin doorheen gemengd wordt.

     • Courgettes die bedoeld zijn om meteen op te eten, worden geserveerd.

Met courgettes die ingevroren worden gaat u als volgt te werk.
 
   Bedek een bord of schaal met bakpapier, plaats er de courgettes op en schuif in FRESCO.
   Kies ‘shock freezing’ en stel een tijd in tussen 90min en 120min, afhankelijk van het aantal in te vriezen courgettes.

Tijdens uw maaltijd worden uw courgettes op een snelle en veilige wijze ingevroren naar -18°.

   Snel omdat, wanneer u de courgettes zoals gebruikelijk zou gaan invriezen, ze eerst moeten afkoelen – wat aan kamertemperatuur en bij warm weer een gezondheidsrisico inhoudt.

   Snel, omdat het invriezen in een vrieskast meer dan 48uur kan duren en we dan te maken krijgen met vorming van macro ijskristallen. – Zie ook   het artikel over ‘afkoelen en invriezen’ van voedsel.

Wanneer FRESCO klaar is hoort u een geluidsignaal.
Neem de diepgevroren courgettes uit de snelkoeler.

Gebruik een serveertang of doe one-way handschoenen aan:
   - om reden van hygiëne,
   - omdat een product van -18° meteen aan uw huid kan vastvriezen. 

     • Steek de courgettes per stuk of per twee in een ‘kook-vacuümzak’ (zie aanduiding op de zak), vacuümeer aan niveau 60 of 70 en plaats ze meteen in de vriezer voor verdere bewaring (tot 24maanden).

     Courgette_vacum

In de andere richting, mn. van een diepgevroren courgette naar een ‘ready to eat’, gaat u als volgt te werk.

     • Neem de courgette(s) die u nodig heeft ’s morgens uit de vriezer plaats ze in FRESCO.
     • Programmeer ‘ontdooi functie’, ontdooitijd (2.00u) en het tijdstip wanneer u ze verder zult bereiden.
     • FRESCO houdt uw courgettes koel tot, in dit geval 2.00u, het eigenlijke ontdooien begint.
     • Zijn de courgettes ontdooit en u bent bvb. later thuis dan voorzien, dan zal FRESCO de courgettes koel houden op 2°.
     • Om de courgettes perfect op te warmen steekt u een kerntemperatuursonde in het gehakt van één van de courgettes en plaatst u ze
       in uw combi steamer.

     Courgette_oven

     • Kies op uw combi steamer de functie ‘regenereren’ – kern 80°.
     • 20 tot 25min later eet u perfect opgewarmde (geregenereerde) courgettes.

Succes!

 

Kookwijzer