koken met stoom / stoomkoken

Version Français
Regenereren.

             Regenereren

Stoom is de perfecte wijze om te regenereren, ttz. om voedsel op een perfecte wijze op te warmen.
Kwalitatief en visueel onvergelijkbaar beter dan in de microgolfoven.

Afhankelijk van de stoomoven die u gebruikt zijn er twee mogelijkheden;

     Stoomoven met alleen stoomfunctie:

Neem het opdienklare bord met het volledig bereide maar afgekoelde gerecht, zonder de saus.
Span over het gehele bord een transparante huishoudfolie, - de folie moet ‘geschikt zijn voor microgolf en diepvries’.
Zet ongeveer 15min in een stoompot of in de stoomoven aan 100°.

Het afgedekte bord wordt volledig omgeven door een vochtig / warme atmosfeer.
De stoom condenseert op het bord (onderkant) en op de folie en geeft op dat moment op een uiterst efficiënte en constante wijze zijn warmte af. 

Warm saus op in een apart pannetje.


     Combi stoom/warmelucht:

Een combi stoom/warmelucht functioneert zoals een combi steamer in de restaurantkeuken.
Door de combinatie van stoom + warmelucht hoeft u geen folie over een bord aan te brengen (de folie zou smelten aan + 100°).
Stoom voorkomt uitdrogen van een reeds bereid product en brengt de toegevoegde warmelucht behoedzaam en efficiënt op de componenten van het gerecht over.
De warmelucht warmt tegelijk het bord of de schaal met het gerecht, zodanig op dat condens verdampt (150°).

Een minimum temperatuur van 120° is echt wel belangrijk, aangezien uw aardappelen, groenten en vlees anders gegarandeerd in een plas condenswater komen te liggen. 


Beide werkwijzen leveren een perfect opgewarmde maaltijd op.
Alle onderdelen van het gerecht zijn volledig doorgewarmd (tot heet), zijn niet verkleurd en niet uitgedroogd.

Inderdaad, op deze wijze regenereren of opwarmen duurt langer dan wanneer u een microgolf gebruikt. – Het resultaat is echter onvergelijkbaar beter en nauwelijks te onderscheiden van vers gekookt.

Bovendien biedt de iets langere opwarmtijd u de gelegenheid om al vast een aperitiefje te drinken.

TIP

De combi stoom/warmelucht waarmee de beste resultaten geboekt werden is of zijn
   - de Combi Steam SL
   - en de Combair Steam S

Beide van de Zwitserse constructeur VZUG

 

Kookwijzer