koken met stoom / stoomkoken

Version Français
Kerntemperatuur sonde.

Hoewel de meerwaarde aanzienlijk is, is lang niet elke stoom-, of combi stoomoven uitgerust met een sonde.

Een pure stoomoven zonder sonde kan ik me nog enigszins voorstellen, maar een combi stoomoven die geen sonde heeft is als een auto zonder snelheidsmeter.

Maar…, hier volgt goed nieuws!

Begeef u naar een IKEA winkel en vraag in de keukenafdeling naar een timer / thermometer.

              sonde_ikea_mei_11

Voor 6.99€ beschikt u over een sonde die u bij elke oven kunt gebruiken.

Het toestelletje heeft een timer en een temperatuurfunctie.
Aan de zijkant plugt u een zeer dun warmtebestendig kabeltje in waar een inox sonde aan zit.
Met een uitvouwbare steun zet u de timer op tafel, of u kleeft hem dmv. de ingebouwde magneet tegen uw oven.
De kabel die de sonde met de thermometer verbindt zit tussen de rubber afsluiting van de ovendeur.

     Twee nadelen:

• de sonde zelf is vrij dik (kan probleem zijn bij delicate vis),
• afhankelijk van de zachtheid van de rubber band die uw oven afsluit, zal deze de kabel tussen sonde en meter niet perfect omsluiten en zal daarlangs er een (minieme) mate van warmte en/of stoomverlies zijn.

De tests die ikzelf uitvoerde met bvb. de Qulimax Combi Steamer van ATAG en de pure stoomoven van SMEG, leverde perfecte resultaten op.

En zoals met een ingebouwde sonde, kunt u ook met deze externe versie bereidingen maken aan lage temperatuur (minimum oventemperatuur nooit minder dan 70!).

Kerntemperaturen voor vis en vlees vindt u terug onder het hoofdstuk ‘gaartijden en recepten’ > ‘alg. productinfo en gaartijden’.

Succes!

 

Kookwijzer