koken met stoom / stoomkoken

Version Français
Stomen of braden met de kerntemperatuursonde.

Wie over een combi steamer of een warmelucht oven met een temperatuursonde
beschikt hoeft zich geen zorgen te maken of zijn gevulde kalkoen binnenin wel voldoende gaar is.

De temperatuursonde zal aangeven wanneer de kerntemperatuur die u ingesteld heeft bereikt is.

Het is wel van belang dat u voor en na braadtijd even een paar gouden regeltjes
in acht neemt.

rollade_en_sonde.jpg
• Probeer zo veel mogelijk aan relatief lage temperatuur te braden: - 140 tot 165°.
Dit zal gegarandeerd een veel ‘sappiger’ resultaat opleveren omdat de vleessappen
beter verspreid blijven.

• Een oventemperatuur van 150° is te laag om een mooi gecarameliseerd korstje
aan het vlees te geven.
Kleur dus vooraf met boter in een pan.
Niet dichtschroeien (het woord alleen al!) maar rustig rondom kleuren en carameliseren in een pan.

• Prik de temperatuursonde horizontaal in het braadstuk.
Waarom horizontaal? – Horizontaal meten van de kerntemperatuur geeft een betere
temperatuurreferentie dan vertikaal.
Ten slotte gaat het gebraad of gevulde kip, eventueel met pan en al, in een voorverwarmde oven.

• Is de gewenste kerntemperatuur bereikt, neem de pan met het braadstuk dan uit de oven en laat de sonde nog enkele minute zitten.
De sonde maakt namelijk een kleine tunnel in het vlees waarlangs lekkere vleessappen weglopen wanneer je de sonde te snel verwijderd.

Succes!

 

Kookwijzer