koken met stoom / stoomkoken

Version Français
Groentenpuree.

Mag ik even een tip meegegeven om dergelijke groentenpuree smakelijker te bereiden dan u hem ooit geproefd heeft?

spinaziepuree.jpg

De klassieke werkwijze zoals u die in haast alle recepten zult aantreffen;

Snijd knolselder, wortel, prei, zoete aardappel…, in gelijke stukken met de aardappelen en kook ze samen gaar.

Resultaat, - wanneer de aardappelen gaar zijn, zijn de bijgevoegde groenten overgaar én waterig.
De groente verloor ook veel smaak, aroma en kleur aan het kookwater, dat bovendien weggegoten wordt.

Hoe maak je daarmee smakelijke puree met een goede consistentie?

Er zijn twee alternatieven om dat stukken beter te doen.


1/ Versnijd en kook de aardappelen in water.
Het is niet zo erg wanneer de aardappelen in het kookwater wat aan smaak inboeten, zoveel beter proef je de bijgevoegde groente.
Versnijd en stoom de groente die u toevoegt – zie gaartijden van groenten op deze website.
Mix of cutter de groente zeer kort en breng op smaak met wat kruidnoot en zout.
Plet de aardappelen tot puree (wanneer je nog wat structuur wenst) of passer ze door een roerzeef + zout, boter (en eidooier).
Meng de groente onder de aardappelpuree.

knolselder9.jpg

knolselderpuree.jpg

 

 

 

 

 

 
2/ Versnijd de aardappelen en de groente en stoom ze ‘samen’ gaar.

Voorbeeld voor knolselderpuree:
Doe de aardappelen in een geperforeerde schaal, plaats in de stoomoven en stoom netto 5min. aan 100°.
Vul een tweede geperforeerde schaal met de knolselder, leg er enkele takjes tijm tussen en bovenop en stoom verder samen met de aardappelen netto 15min aan 100°.
Tip. – Plaats een opvangschaal (bakplaat) tussen de bovenste en onderste geperforeerde schaal.

Tip. – Gaartijden kunnen in minuten variëren in functie van de versheid en de soort aardappelen.
In te voeren gaartijd is ook afhankelijk van de tijd waarop uw steamer stoom aanmaakt.
Wanneer dat bvb 4min duurt dien je die bij te tellen bij de vermelde gaartijden.

Smakelijk!

 

Kookwijzer