koken met stoom / stoomkoken

Version Français
Kruiden – algemeen van toepassing

Een ingrediënt met stoom bereiden accentueert zijn smaak. Het toevoegen van kruiden voor of na de bereiding is daarom een persoonlijke zaak. Ik vertel u wat er zoal gebeurt.

Zout
Men voegt zout toe aan bereidingen om de smaak te versterken. Aan bereidingen in water of een andere vloeistof voegt men zout toe om te compenseren wat het ingrediënt daarin aan zout verliest. Het heeft geen zin om een ingrediënt met zout te bestrooien voor het de stoompot of de stoomoven in gaat. Wordt een product na het stomen verder bereid (stoven, bakken) controleer dan hoe de smaak evolueert en zout eventueel bij.

Peper en andere kruiden
Niet alleen de smaak van een product wordt geaccentueerd, ook het aroma van toegevoegde kruiden wordt versterkt. Droge kruiden smaken feller door dan verse. Door het drogen werd hun aroma geconcentreerd. Opgelet dus met kruiden vooraf.

Kruid en peper liever na afloop, of laat een saus een kruidige component toevoegen. Alternatief is om met verse kruiden een ‘bedje’ te maken. Bvb. visfilet op een bedje van zeewier. Of worsten voor een ‘choucroute’ legt u op de zuurkool die u gaarstoomt. En gaat u lamsfilet (vooraf aangebakken) nog even verder gaarstomen dan voegt een bedje van verse rozemarijn en gehalveerde looktenen een passend aroma toe.

Nog een middel om een smaak of aroma toe te voegen is bvb een ‘kaasdoek’ dubbel te vouwen, er tussen bvb thee of gemalen koffie te strooien en daar uw te stomen product op te leggen.

 

Kookwijzer