koken met stoom / stoomkoken

Version Français
Atag “Qulimax” Combi Stoomoven
Het merk & de Verdeler

atag_logo.jpg

Atag is gevestigd in Erpe Mere (België) en bestaat al bijna 60 jaar.
Atag maakte zijn naam en faam met industriële was-, en keukenapparatuur.
Geleidelijk begaf Atag zich ook op de particuliere markt met inbouw keukentoestellen.
Ontegensprekelijk mag Atag pionier genoemd worden wat het promoten van inductie
kookplaten betreft.
Eind jaren ’90, begin 2000 presenteerde Atag een inbouw-stoomoven.
Een toestel met een zeer goede prijs / kwaliteitverhouding, waardoor velen er toe aangezet werden om met stoom te gaan koken.
Opnieuw zit Atag mee bij de merken die een combi stoomoven aanbieden.
Referentie van de oven:
CS4411B – Inox.
CS4492B – Grafiet.

 

 
Aan de buitenkant.

qualimax_grafiet.jpg

              Qulimax - grafiet uitvoering.

Duidelijk display met groene digitale tekst en draai- en druktoetsen.
Stevige handgreep over bijna gehele breedte van de oven.
Geïsoleerde afneembare ovendeur, geïsoleerd transparant glas.
Onder de ovendeur zit een ruime opvanggoot zodat mogelijke
druppels na een stoomsessie efficiënt worden opgevangen
en niet op de kant van een onderstaande kastdeur terecht komen.
De oven heeft klassieke inbouwmaten à 595 / 460 / 420mm.
Om aan te sluiten volstaat een stopcontact / aansluiting van
230V 50Hz / 16amp.
Geen vaste watertoevoer / -afvoer nodig.

 

 
Ovenfuncties.

Stomen.
Pure stoomfunctie.
Groenten, vis, eieren enz.
Temperatuurbereik tussen 40 en 100°.

Combi Stomen.
Combinatie van de verwarmingselementen, de ventilator en stoom.
Bakken van diverse deegsoorten, bereiden van vlees en vis (afgaren).
Temperatuurbereik tussen 100 en 230°. 

Lees meer...
 
Evaluatie & prijs

Belangrijk pluspunt, - ATAG stapt over van het ‘druppelsysteem’ om stoom op te wekken, naar het opwekken van stoom dmv. een boiler (buiten de ovenruimte).
Laten we hopen dat ATAG deze techniek ook gaat toepassen op hun pure stoomovens.

Bediening gaat zeer eenvoudig en erg logisch.

De uitrusting van de oven is heel erg volledig.
De gastronorm bakjes en draadroosters zijn perfect.
Alleen stel ik mij vragen bij de bakplaat met teflon antikleef.
Terwijl intussen de gevaren van het (fel) verwarmen van teflon algemeen gekend zijn, lijkt mij dit een echte misser.
Hier had men voor een (voedsel)veiliger oplossing kunnen kiezen.

Lees meer...
 
Aan de binnenkant.

qualimax_open.jpg

Netto ovenruimte van 400 / 215 / 385 in email uitvoering.
Zes inschuifniveaus zodat voor een optimaal niveau kan gekozen worden bij elke soort bereiding.
Niveau 1 (onderaan) voor bakken en braden, middelste voor stomen en combi stomen en bovenste niveaus voor grillen.
Rechts van de ovenruimte bevindt zich het waterreservoir – 1.2L inhoud.
Voor het eerst lanceert Atag een steamer met wateropwarming dmv. een boiler.
Alleen al dit feit plaatst de Qualimax bij de betere stoomovens met gecontroleerde stoomvorming, wat moeilijk kan gezegd worden van het onprecieze druppel-stoomsysteem op de bodem van de ovenruimte wat quasi nog alleen door Siemens, Bosch een Brandt gebruikt wordt.
De bodem van de oven is licht verzonken zodat condens, na een stoom-, of combi stoomsessie perfect opgevangen wordt. 

 

 
Toebehoren.

- Bakplaat met Teflon bekleding.
- Inzet draadrooster.
- Ovenrooster.
- Draad framerooster voor bakblik.
- Grote geperforeerde stoomschaal GN 2/3.
- Kleine stoomschaal GN 1/3.

Accessoires.

Niet vermeld, - via website bekijken / bestellen.