koken met stoom / stoomkoken

Version Français
Apparatuur
Stoominzet

stoominzet.jpgDe meest eenvoudige opstelling om voedsel te stomen is een niveau-inzet in een kookpot plaatsen, een paar centimeter water toevoegen maar zodanig dat de inzet boven het water uitsteekt en op de niveau-inzet, een bord met de te stomen ingrediënten plaatsen. Door het deksel volledig, hetzij gedeeltelijk op de kookpot te plaatsen regelt u de stoom / warmte intensiteit.

Nadeel: na stoomtijd zal het ingrediënt in een plasje water liggen.

Oplossing: plaats op de niveau-inzet in plaats van een bord, een uitvouwbare geperforeerde stoomschaal waar u de ingrediënten kunt op leggen. - Het condenswater loopt weg via de peroraties.
 
Inox Stoomkokers

inoxstoomkokers.jpgIndustriële equivalent van het bamboo stoommandje. De gehele constructie in inox (rvs) garandeert hygiënisch koken en reinigen, gebruiksgemak en een lange levensduur. De basis-kookpot van de afgebeelde Demeyere stoomkoker heeft een binnenafwerking van Sylvinox zodat kalkaanslag, zelfs na herhaald gebruik, gemakkelijk en grondig kan weggepoetst worden.

Lees meer...
 
Bamboo stoommandje

bamboo20stoommand.jpgIn het Oosten al eeuwenlang in gebruik. Afzonderlijke mandjes zijn verkrijgbaar in diverse diameters en hoogten. Tenzij in mandjes met een doormeter van ongeveer 30cm is de plaatsruimte vrij beperkt. Vier tot vijf mandjes gestapeld is het maximum met het oog op voldoende garing tot in het bovenste mandje. Verwissel de mandjes onderling van plaats bij halve kooktijd.

Lees meer...
 
Stoomtoren met elektrische waterkoker (Braun, Tefal, Kenwood ...)

stoomtoren.jpgRonde / ovalen geperforeerde stoompotjes in kunststof die gestapeld worden op een basis met elektrische waterverwarmer. Kan dus overal en autonoom gebruikt worden waar een stopcontact aanwezig is.

De plaatsruimte in de stoompotjes is eerder beperkt.

Lees meer...