koken met stoom / stoomkoken

Version Français
AEG Pro Combi Plus
AEG's volwassen combi steamer

Het is interessant om zien hoe de vroegere « Bake & Steam » die zich twee jaar geleden ontpopte tot de « Pro Combi » dit jaar (2015) in een volwassen combi steamer - uitrusting verschijnt.

AEG (Electrolux) gaat zelfs een stapje verder en neemt met het aanbieden van een vacuümlade het voortouw in het verhaal van het gebruik van de vacuümtechniek op huishoudelijk niveau.

Maar, - first things first, eerst wat informatie over de oven.

Meest in het oog springende innovaties zijn :

  • Het bediening display waar u kunt kiezen uit
      
    een geavanceerd ExSight TFT* scherm (BS835680WM)
       een klassiek Touch Control scherm (BS835480WM)
  • Stoom wordt niet langer opgewekt in een kuipje in de bodem van de oven maar door een boiler. – Stoomdebiet en temperatuur worden bovendien gemeten en geregeld door een vochtsensor.
  • De stoom (max 100°) kan op de graad nauwkeurig ingesteld worden. –
    Dus niet langer
    van 70° naar 75° maar 71, 72, 73 enz..
  • In combinatie met de oven wordt een vacuümlade aangeboden.
    Wil een constructeur het koken onder vacuüm aanbieden dan is het van het grootste belang dat de stoomopwekking op een betrouwbare en constante wijze gebeurt én dat de temperatuur van de stoom nauwkeurig regelbaar is en constant blijft.
    Dat heeft AEG blijkbaar voor elkaar gekregen. – ‘Een kleine stap voor de mensheid, een enorme stap voor AEG’.

Verder:

Is de ovenruimte met 3liter verminderd naar 71liter.
Dat heeft wellicht te maken met de integratie van de waterverwarmer (boiler).

De stevigheid van de ovenconstructie.
De Pro Combi Plus blijft een ‘carrosserie’ uit zeer licht plaatstaal hebben.

De ovendeur heeft een vertragende zelfsluitende functie, maar als gevolg en gezien het lichte materiaal heeft men gemakkelijk de indruk dat de ovendeur niet (goed) gesloten is.

Vacuüm(koken).
AEG biedt een vacuümlade aan die qua design aansluit op de oven en er net onder kan ingebouwd worden.

Een vacuümlade bevat een vacuümapparaat waarmee producten in een plastiek vacuümzak luchtledig kunnen verpakt worden. – Afhankelijk van het product dat men vacuümeert moet het vacuüm kunnen worden aangepast.
Bosbessen vereisen een minder vacuüm dan een aardappel om te vermijden dat de bessen tot moes geplet worden.

Deze lade beschikt slechts over drie of vier vastgelegde vacuümniveau ’s waardoor er al meteen beperkingen zijn.

Het vacuümpompje van deze machine bleek er bij enkele demonstraties zeeeeeeeeeeeeeer lang over te doen voor het vacuüm bereikt werd. Bovendien bleek de lade niet steeds naar behoren te werken. – Of lag het aan de demonstrateur die (nog) niet met hat apparaat vertrouwd was?

AEG biedt ook “vacuümzakken” aan zodat de thuiskok volgens AEG “over alle elementen beschikt om zich de vacuümtechniek eigen te maken”. (…?)

Dit is wel zeer kort door de bocht. – Om correct en veilig met vacuüm te werken moet men bvb. over bewaarzakken én kookzakken beschikken.

Bewaarzakken zijn bedoeld om rauwe of bevroren producten in de koelkast (2°) of in de vriezer (-18°) te bewaren. – Een kookzak is bestand tegen een temperatuur van 120° en dus geschikt om aan een max. stoomtemperatuur van 100° gevacuümeerde producten op te warmen of te bereiden.

Tenslotte kunnen er ook vragen gesteld worden bij de povere 10 sous vide bereidingen die voorgeprogrammeerd zijn in de oven. Dat is erg weinig en mogelijk bedoeld als opstapje voor wie zich met het sous-vide verhaal wil bezig houden

Echter, er kan niet genoeg de nadruk op gelegd worden dat het gebruik van vacuüm (zeker in de huishoudelijke keuken) op een correcte wijze en ‘volgens de regels van de kunst’ moet toegepast worden.

Geschikt materiaal, juiste temperaturen, correcte werkwijzen, uiterste hygiëne, kennis en ervaring zijn van cruciaal belang wil men ernstige gezondheidsproblemen met bacteriële besmetting vermijden.

AEG biedt de vacuümlade aan tegen 3999-€.
Dat is zeer duur wanneer men de beperkte mogelijkheden in acht neemt en vergelijkt met een professioneel apparaat zoals de Henkelman Mini Jumbo wat rond de 1000-€ kost en tegelijk uitgebreid kan ingesteld worden in functie van wat men vacuüm verpakt.

         

Ovenfuncties.

Het display is het enige punt waarop beide ovens van elkaar verschillen.

BS835680WM is uitgerust met een TFT aanraakscherm wat heel wat meer bediening comfort biedt dan het Touch Control scherm van de BS835480WM.

  • Multi functionele warmelucht oven met geïntegreerde stoomfunctie.
  • 25 Verwarmingsfuncties.
  • Ovenvolume 71Liter.
  • Easy to Clean email.
  • Elektronische kinderbeveiliging.
  • Snelle opwarming van de oven.
  • Stoomreinigingsfunctie.
  • Automatische ovenverlichting bij openen ovendeur.
  • Automatische uitschakeling bij sluiten ovendeur.
  • Diverse stoomniveau’s: 100ù stoom of warmelucht in combinatie met hoge, medium of lage vochtigheid.
  • 75 Geïntegreerde recepten, 10 sous vide recepten en 220 automatische Vario Guide gewicht programma’s.
  • Handig uitneembaar waterreservoir.
  • Stoominjectie met vochtsensor.
  • Stoomset GB325 inbegrepen.
  • Vingervrij inox

* Wat is een ExSight TFT display?

TFT wil zeggen: thin film transistor liquid crystal display.

Het is een fel verbeterde versie van het lcd-scherm.

Het verschil met een zogenaamd "passief" lcd is dat in het TFT-scherm voor elk subpixel een zeer klein transistortje is geïntegreerd op de glasplaat waardoor iedere pixel individueel kan geadresseerd worden en waardoor er minder aansluitdraden nodig zijn.

Deze transistor kan de informatie voor elk subpixel optimaal doorgeven of vasthouden.

Prijs:   1999.99€ voor de oven met TFT display - BS835680WM
                      1899.99€ voor de oven met klassiek touch control - BS835480WM